Torstai 1. kesäkuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Ei ole 
Olotila: Väsynyt 
____

Kokoan itseni ja päätän summata yhteen Taitolaji-hankkeeni toisen kvartaalin, maaliskuusta toukokuuhun. Säännöthän olivat kymmenen alkoholiannosta kuussa, ei kuitenkaan juomista yksin eikä vahvaa viinaa. Kyseessä siis täydellisen alkoholittomuuden jälkeen ensimmäinen yritys kohtuullistamisen polulla.

Täysin putkeen ei kvartaali mennyt, kuten menneet postauksenikin kertovat. Summa summarum, kohtuullistaminen on ollut vaikeampaa kuin täysi kieltäytyminen. Joku voisi sanoa, että se ei ole yllättävää. Minut asia kuitenkin yllätti.

Kvartaalin annosmäärä on kokonaisuutena hyväksyttävä. Ensimmäisenä kuukautena en juonut mitään. Yksinkertaisesti en uskaltanut. Toisessa kuussa opettelin takellellen ja annoksia tuli kolmetoista. Kolmannessa ylitin kuukausimäärän vielä edellistäkin enemmän seitsemällätoista annoksella. Yhteensä siis kuitenkin kolmessa kuukaudessa 30 alkoholiannosta. Ei huono. Vahvaa viinaa en käyttänyt. Yksin join muutamankin kerran. Enkä niitä kertoja kadu. Tippaakaan.

Mitä opin? Edelleen enemmän alkoholittomuudesta kuin alkoholista. Vaikeita tilanteita on ollut olla juomatta, mutta myös helppoja ja opettavaisia. Heti kun sosiaalisessa hetkessä on muutakin sisältöä ja motivaatiota kuin alkoholi, siinä voi hyvin olla. Ei väliä, onko sisältö rakentavaa keskustelua, pubivisaa, lautapelejä tai ihan vaan ystävyyttä. Avoimuus ja tilanteeni huomioiminen on lämmittänyt erityisesti. Kun vanhat koulukaverit kutsuivat saunomaan, vein tuliaisiksi skumppapullon viestiäkseni, että te muut voitte kyllä juoda, ei se minua haittaa. Mutta he eivät halunneet. Olivat varta vasten hankkineet alkoholitonta saunajuomaa ja kuohuvaakin. Sinä iltana tunsin poikkeuksellisen syvästi kuuluvani juuri siihen. Tuntui hyvältä.

Mikä juomahetki on sitten ollut kauden paras? Valitettavasti juuri yksi niistä kielletyistä. Yksinäinen ilta. Kirjoitusvapaa. Hiljainen hetki. Pitkä. Luova. Hyvä. Puinen laituri meren rannalla. Lasi kylmää valkoviiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti