Keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Tarvittaisiin kipeästi 
Olotila: Äärikireä
____

Kirjoitan Kilpisjärven biologisella asemalla. Maisemat ovat ainakin hulppeat sateesta ja parin asteen lämpötilasta huolimatta.

Yöttömät yöt ovat vääntäneet päivärytmini ylösalaisin. Saatan valvoa pitkälle aamun ja nukkua outoja pätkiä pitkin päivää. Tänä aamuna herään ennen seitsemää. Kroppani on sekaisin, onko nyt päivä vaiko yö.

Tuntuu kuin jokainen soluni olisi venytetty äärimmilleen. Kaikki lähtee varmaankin päästä, mutta ruumis on tunteessa hyvin mukana. Luomisen tuska on yksi tunteista, mutta se ei yksin selitä tilannetta. Paine saada kirja kustantajalle luvatussa aikataulussa liittyy edelliseen. Yksinäisyys on merkittävä osa pahan palapeliä. Anja Snellman sanoi radiohaastattelussa, että kirjailijan pitää sietää yksinäisyyttä. Se on selvästi minulle kirjailijaroolini kipupiste. Olen tavannut valita vetäytymisilleni paikkoja, joissa kirjoituspäivien ohessa löytyy myös juttukaveria. Enää biologiset asematkaan eivät tahdo toimia tässä. Netflixit ja muu tietokonepohjainen sosiaalisuus pitää tutkijat ja opiskelijat tiukasti omissa kopeissaan. Näinä päivinä yksinäisyyttäni pahentaa tyttärien aikuistumiseen ja pesästälentämiseen liittyvät pelot. Kireyteni kuorruttuu pahassa aamussa vielä muilla negatiivisilla tunteilla kuten epäonnistumisen pelolla, huolella kissan katoamisesta, oman roolin epäselvyydellä, kaiken riittämättömyydellä ja yhä edelleen surulla rakkaan koiran kuolemasta.

Viime vuonna työpaikka maksoi minulle coachin, jonka tehtävä oli valmentaa henkistä jaksamistani. Me puhuimme paljon rentoutumisesta. Sen myötä toki myös alkoholista.

Minä en osaa rentoutua. Juuri nyt tiedän ja tunnen sen erinomaisen hyvin. Ymmärrän myös tarpeen rentoutumiselle. Jos minussa olisi nappi "rentoudu", painaisin sitä juuri tällä hetkellä. Valitettavasti alkoholi on pitkään toiminut minun rentouttajanani. Nyt sille pitäisi löytää korvaaja.

Työpaikkavalmentajani korosti useaan otteeseen, että rentoutuminen ilman alkoholia on mahdollista. En sano, etteikö olisi, mutta minä en vaan osaa sitä. Coach puhui paljon rentoutumisharjoituksista ja joogasta. Kokeilimmekin kerran ja se toimi kyllä. Rentouduin kotikirjastomme nojatuolilta lappilaiseen lumimaisemaan vartissa. Yksin en ole saanut kokemusta toistettua. Epäilen, että minussa on sisällä jokin asetus, joka vastustaa prosessiin liittyvää huuhaa-leimaa. Siitä pitäisi koettaa päästä eroon.

Kotona palapelin teko rentouttaa kohtalaisesti. Reissun päällä olen koettanut virkata. Se ei ole toiminut. Säätiedotus on luvannut tänään kauniimpaa. Taidan kiivetä Saana-tunturin laelle kirjoituspäivän keskellä. Se saattaa auttaa.

Masentava totuus pohdintani taustalla on, että viinilasillinen auttaisi varmasti. Mutta toinen masentava totuus on, että lasillinen ei ehkä jäisi ainokaiseksi. Joten päätän jättää norjalaisia pullollaan olevan Kilpisjärven Alkon rauhaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti