Perjantai 21. heinäkuuta 2017

Alkoholiannokset: 5 
Korvaavia nautinnontuottajia: Ei ole 
Olotila: Kireä 
____

Poljen töistä kotiin kolmen kaupan kautta. Illalla on tulossa vieraita. Auto on tyttärellä lainassa. Olen ärsyyntyneessä tilassa muutaman työpuhelun takia. Kuulen jälleen ulkomaiselta kollegalta, kuinka surkeita kommunikoijia suomalaiset ovat. Yksi alaisista antaa palautetta epäonnistuneista päätöksentekoprosesseista. En viitsi lähteä väittelemään. Mieliala painuu negatiivisen puolelle.

Jännitän vieraita hiukan tavallista enemmän. Kaksi vuotta sitten Suomessa asunut etelä-afrikkalainen vaihto-oppilaamme on saapumassa illastamaan perheensä kanssa. Mieheni kokkaa lohikeittoa, minä teen mansikkakakun ja tytär auttaa voileipäpöydän kanssa. Keittiössä on ruuhkaa ja tunnelma kiristyy. Kaikkia ruoka-aineita ei ole muistettu ostaa. Aika kuluu liian nopeasti vierailun alkua silmällä pitäen. Päädymme tiuskimaan toisillemme.

Muistan ystävättäreni kerran sanoneen, että hänelle yksi vaikeimpia alkoholittomia tilanteita on illanvieton valmistelu. Tunnen tunteen. Pyydän tytärtäni kaatamaan minulle lasillisen alkoholitonta lehtikuohua. Testaan sillä, onko halussa kyse vain tavasta juoda jotakin. Nopeasti huomaan, ettei ole. Päätän jälleen purkaa päätökseni alkoholittomasta illasta. Juon viiniä niin ruoan kanssa kuin sen jälkeenkin terassilla istuttaessa. Nukkumaan käydessä ajattelen, että päätös oli ihan hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti