Torstai 20. heinäkuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Kesä 
Olotila: Hyvä 
____

Olen töissä ja Suomen toimistolla ainoa projektin johtotiimin jäsen. Muut lomailevat. Minä sijaistan. Sama on toistunut heinäkuisin jo toista vuosikymmentä. Tykkään hiljaisesta maisemakonttorista ja työssä jatkavien tiiviistä tiimihengestä. Saan tehtyä asioita, jotka kiireessä tahtovat jäädä jalkoihin. Kerään parhaillaan projektin metriikoita. Mietin asioiden mitattavuutta ja mittaamattomuutta.

Elämme numerojen aikaa insinöörivaltaisessa maassa. Yritykset mittaavat kaiken, mikä on mitattavissa. Myös koulutuslaitokset ja terveydenhuoltosektori ränkätään mittaamaansa tulosten perusteella. On kuitenkin lukuisia asioita, joita on vaikea, jollei jopa mahdoton, mitata. Yksi niistä on ihmisen tunne, tyytyväisyys, onnellisuus, tyytymättämyys ja kiukku. Kaikki asioita, joilla on uskomattoman suuri merkitys yritysten tulokseen tai yhteiskunnan toimivuuteen. Ihminen on kuitenkin kaiken takana. Yritykset luopuvat säästökuuriensa aikana globaaleista tiimitapaamisista, koska matkat maksavat paljon eikä hyötyä voida mitata. Firmat poistavat henkilökunnan lapsille tarkoitetut kesätyöpaikat, koska hyöty niistä yrityksen tulokselle on pieni. Työntekijöiden käyttöön tarkoitetut saunatilat remontoidaan tuottavampaan käyttöön. Pieniä tekoja, jotka kaikki sattuvat ihmiseen, vähentävät motivaatioita, leikkaavat sitoutuneisuutta ja siten tulosta. Yhteyttä ei kuitenkaan osata mitata.

Myös ihmistä mitataan, ei pelkästään hänen aikaansaamaansa tulosta. Kiloja tulee lisää, kun syö suklaata. Verenpaine nousee, kun syö suolaa. Kolesterolin määrä veressä kohoaa, kun syö juustoa. Maksa-arvot paukkuvat, kun juo viinaa. Kukaan ei kuitenkaan kysy, miten voi terveellistä kontrollielämää elävän mieli. Onko kivaa olla laiha, tylsä ja koko ajan halko perseessä poikittain, kuten mieheni asian ilmaisee.

Olisi ihanaa voida nauttia täysillä siitä tasan yhdestä elämästä, joka minulle on annettu. Syödä illalla kulhollinen Kolmen Kaverin suklaajäätelöä. Nauttia aamulla pitkä aamukahvi punaisella maidolla croisantin kera. Ja juoda kylmä Savignon blanc lasillinen työpäivän päätteeksi terassin rottinkikeinussa.

Huomaan olevani alkoholiongelman keskiössä. Tarvitsen kontrollin. Minun täytyy oppia hallitsemaan alkolinmäärää, jota käytän. Minun täytyy mitata. Alkoholiannosten määrässä se onnistuu. Tunteissani valitettavasti ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti