Lauantai 8. heinäkuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Ei ole 
Olotila: Mäkinen
____

Jokainen ihminen on erilainen. Siinä piilee yksi elämän hienouksista. Minä tiedän olevani harvinaisen syvältä tunteva ihminen. Kuulun siihen kategoriaan ihmisiä, jotkat itkevät vähintään viisi kertaa lukiessaan aamuhesarin. Olen ymmärtänyt, että kaikki eivät koe tunteitaan yhtä kovaa ja kipeästi. Vaikka tokikaan kukaan ei voi oikeasti tietää, mitä ja miten joku toinen ihminen todella tuntee.

Vertaan alkoholia jo toistamiseen mielialalääkkeisiin, jotka ovat kovasti muodissa nykyään, ainakin niitä määräävien lääkäreiden keskuudessa. Yksi tuttavani sanoi kerran osuvasti kokeiltuaan lääkkeitä ja sitten jätettyään ne: "En minä halua harmaannuttaa kaikkia tunteitani pois. Joo, ihan hyvä että huonot tunteet vähenevät, mutta kun hyvätkin leikkautuvat samalla."

Kemiallisestihan etanoli toimii aivan kuten yksinkertainen mielialalääke. Se lamaa hermosolujen välittämää signaalia. Kun juo pari lasia viiniä, lamaantuvat estot ja ihminen "piristyy". Kun juo reippaasti enemmän, alkaa lamaantua kaikki muukin. Taitolaji-kokeiluni on ehtinyt opettaa minulle, että alkoholi on myös hirmu tehokas tunteiden leikkaaja.

Kirjoitin hankkeeni ensimmäisen kvartaalin loppuanalyysissä jotain sinne päin, että parasta alkoholittomuudessa on ollut ajatusten ja tunteiden kirkkaus. Enää en ole ehkä samaa mieltä. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että "sameudesta" alkaa olla niin pitkä aika, etten arvota "kirkkautta" enää yhtä korkealle. Päinvastoin, alan löytää sieltäkin ongelmia ja selkeitä kipupisteita.

En voi olla kysymättä itseltäni, johtuuko tunteitteni vuoristorata yksinomaan alkoholiusvan vähenemisestä elimistössä vai voiko vaihdevuosilla olla osuutta asiaan. Hormonimuutosten eli eräänlaisen käänteisen murrosiän on kuitenkin sanottu vaikuttavan mielialaan. En osaa vastata.

Alan olla kyllästynyt siihen, että hyvällä mielellä alkanut päivä muuttuu pettymyksen, riittämättömyyden ja syyllisyyden ristiaallokoksi. Päätän, että kyllä tilanne varmaan on vaan jokin menopaussin oire. Yritän olla ajattelematta valkoviiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti