Keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Herkkuruoka 
Olotila: Kotikyläinen
____

Helsingissä ei ole tapana perustaa Gourmet-tason ravintoloita esikaupunkialueille. Koska joku uskalias on näin päättänyt tehdä aivan kotitalomme läheisyyteen, täytyy uutta ravintolaa hetimiten käydä kokeilemassa. Samalla on mahdollisuus tavata oman kylän ystäväpariskuntaa, jota näkee kiireen kourissa aivan liian harvoin.

Pöytään tilataan ensimmäisenä iso pullo kuohuvaa. Kysyn, löytyykö alkoholitonta? Ei löydy. Ainoat vaihtoehdot ovat alkoholiton olut ja muutama limonaadi. Kysyn, mitä ne ovat. Kuulemma Coca-Cola, Sprite ja Jaffa. Tilaan mineraaliveden. Skoolaan sillä ystävättären pyöreille syntymäpäiville. Lasi on sentään samanlainen kuin muulla pöytäseurueella.

Mainitsen ihmetteleväni, kuinka onnetonta suomalaisissa ravintoloissa on alkoholittomien korvikejuomien tarjonta. Ei ole pelkoa, että jollekin asiakkaalle tulisi mieleen tilata alkoholiton vaihtoehto sen takia, että se maistuu hyvälle.

Amerikassa alkoholivapaiden juomien tarjonta on hankkeessani tähän mennessä ollut kattavinta. Ravintoloissa voi olla useitakin erimakuisia ja yleensä itsetehtyjä jääteejuomia. Erikoisia omia limonadivirityksiä löytyy jos minkäkinlaisia ja coctail-listalla on monia alkoholittomia vaihtoehtoja. Myös briteissä ja saksassa on ravintolassa helppo istua alkoholitta mitä juomiin tulee. Samoin tuntui olevan Puolassa. Suomessa samaan on valovuosien matka. En voi olla ihmettelemättä, miksi näin.

Eikö meillä haluta ihmisten edes pohtivan alkoholitonta vaihtoehtoa? Onko alkoholi yksinkertaisesti parempi business? Vai eikö meillä nähdä yhteiskunnassa piilevää alkoholiongelmaa? Tai haluta nähdä sitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti