Sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Kirja 
Olotila: Analyyttinen 
____

Ostan Antikvaari.fi nettikaupasta Juhani Seppäsen "Selvästi juovuksissa". Myyntimenestykseksi nousseessa hittikirjassa keski-ikäinen lääkäri avautuu alkoholin suurkulutuksestaan ja ryhtyy vuoden mittaiselle alkoholittomalle koejaksolle, jonka aikana hän analysoi sekä omia että Suomen kansan alkoholitottumuksia. Olen kahlannut nopeasti kirjasta noin kolmanneksen. Löydän teoksesta paljon omia ajatuksiani, mutta hankkeistamme myös paljon eroavaisuuksia.

Tiedän olevani vertaistuki-ihminen. Kun minulla on ongelma, saan eniten apua, jos löydän ihmisen, jolla on samanlainen ongelma. Asian pureksiminen kahdestaan vähentää ongelmaa puoleen. Mikäli vertaistukiryhmä on suurempi, voi ongelma pienetä vielä enemmän ja entistä nopeammin.

Vertaistuen löytäminen alkoholiongelmaani ei ole ollut helppoa. Osittain se varmaan liittyy siihen, että ongelmasta ei ole ollut helppo puhua. Mutta osittain myös siihen, että kun asiasta on avautunut, se ei ole saanut vastakaikua. "Eihän sinulla nyt mitään ongelmaa ole", on ollut yleinen vastaus ja pitänyt sisällään seikan, että sen lisäksi ongelmaa ei ainakaan ole minulla. Vain yksi ystävättäreni jakaa ongelmani lähes sataprosenttisesti, pienin nyanssieroin. Vai pitäisikö rehellisyyden nimissä sanoa "myöntää jakavansa ongelmani". Väitän ongelman oikeasti olevan paljon laajempi, mutta hyvin piilossa.

Etsin vertaistukea siis ystäväpiirini ulkopuolelta. Olen lukenut lehdistä julkkisten "korkki kiinni" kamppanjasta. Kahlannut läpi nuoren tytön "vuosi viinatta" blogin. Nyt vietän viikonloppua nenä kiinni Seppäsen romaanissa. Kaikkia näitä hankkeita yhdistää vuoden mittainen alkoholittomuusjakso. Kohtuujuomisen opettelun onnistumisesta en ole vielä nähnyt mitään merkkejä. Joidenkin juomattomuushankkeiden olen kuullut päättyneen pahaan romahdukseen. Alkoholinkulutus on jatkunut jollei nyt pahempana kuin ennen hanketta, ainakin yhtä pahana. Jään odottamaan mielenkiinnolla, kuinka käy Juhani Seppäselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti