Perjantai 7. huhtikuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Ei ole 
Olotila: Maailmantuskainen 
____

Ajan töistä kotiin ja kuulen radiosta, että Ruotsissa on tapahtunut terrori-isku. Kuorma-auto on ajanut ihmisjoukkoon Tukholman keskustassa. Muutamaa tuntia aiemmin on saapunut viesti, että ikäiseni kollega on kuollut. Hänen aorttansa oli revennyt kesken työpäivän.

Google kertoo aortan repeämän johtuvan yleisimmin ateroskleroosista, jonka riskitekijöitä ovat tupakointi, korkea verenpaine ja kolesteroli. Mietin verenpainettani ja elämän katoavaisuutta.

Lääkäri on pariinkin otteeseen ehdottanut minulle verenpainelääkitystä, mutta olen onnistunut kieltäytymään siitä puhumalla. Olen sanonut, etten halua hoitaa oiretta, vaan laittaa kuntoon juurisyyn eli työpaineen. Olen korostanut terveitä elämäntapojani. En polta tupakkaa, syön rajallisesti rasvaa ja liikun säännöllisesti. Kaiken lisäksi olen lopettanut alkoholin käytön. En kerro lääkärille, että alkoholinjuonnin lopettaminen ei ole laskenut verenpainettani.

Alkoholin lasketaan aiheuttavan Suomessa puolisentoista tuhatta kuolemaa vuosittain. Suurin osa kuolemista johtuu alkoholin suurkulutuksen tuomista maksa- ja sydänsairauksista, pienempi osa tapaturmista, joissa alkoholi on ollut merkittävällä tavalla läsnä. Vain pieni osa alkoholiin kuolleista on naisia. Vielä pienempi osa ylempään sosioekonomiseen luokkaan kuuluvia naisia.

Lääkäri kertoo minulle jo tietämäni asian. Alkoholin varsin merkittävät terveyshaitat ovat palautuvia, toisin kuin tupakoinnin. Mikäli on polttanut tupakkaa koko nuoruuden ja sitten lopettaa polttamisen keski-iässä, todennäköisyys saada syöpä ei vähene lainkaan. Sen sijaan kun lopettaa alkoholinkäytön, maksa ja sydän palautuvat pikku hiljaa normaaleiksi pitkästäkin rääkistä huolimatta.

Istun illalla takkatulen ääressä ja kuuntelen ahdistuneisuuttani. Biolääketieteen dosentti minussa sanoo, että vielä koskaan ei ole kukaan ihminen selvinnyt elämästä kuolematta. Silti kuoleman läheisyys sattuu. Alkoholittakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti