Maanantai 17. huhtikuuta 2017

Alkoholiannokset: 0
Korvaavia nautinnontuottajia: Aurinko
Olotila: Turistinen
____

Istun roomalaisessa katukahvilassa ja syön pizzaa. Vieressä on lasillinen tuoretta appelsiinimehua. Se maksaa kaksi kertaa enemmän kuin maksaisi saman verran valkoviiniä. Puoli litraa talon viiniä saisi viidellä eurolla. Tasan saman maksaa pullo vettä. Täällä ei kansallisia alkoholihaittoja yritetä hillitä ainakaan hinnoittelulla. Mikäli haittoja edes esiintyy. En tiedä mitä uskoa.

Suomessa tietyt piirit ihailevat Etelä-Eurooppalaista juomatapaa. Juodaan sivistynesti viiniä, ei vahvaa viinaa. Nautitaan pieniä annoksia, ruoan kanssa ja seurustellen. Ei humalluta näkyvästi. Eikä varsinkaan käyttäydytä huonosti.

"Suomi on suomalainen" tv-sarjassa puhuttiin viime viikolla alkoholistakin. Sarja ei ole erikoinen, lähinnä täynnä itsestäänselvyyksiä. Niin oli myös alkoholin kanssa. Haastateltu alkoholitutkija sanoi suomalaisten juovan pääasiassa humalahakuisesti. Juodaan harvoin, kerralla paljon ja väkevää viinaa mieluummin kuin mietoja. Kuvaus ei ole yllättävä, vaikken siihen itseäni kykene asemoimaankaan. Enkä usko olevani ainoa laatuaan.

Onko uusi suomalainen juomakulttuuri eurooppalaisen ja pohjoisen juomatavan fuusio? Etelä-Eurooppalainen juomatapa korotettuna? Plussana kuten hampurilaisketju korotusta kutsuisi. Juodaan usein (eurooppalainen muoto), kerralla paljon (pohjoinen muoto) ja mieluummin viiniä (eurooppalainen muoto) paitsi bileissä voidaan kyllä mennä viinankin puolelle (pohjoinen muoto).

Katson italialaisessa ravintolassa naapuripöytiin. Jokaisesta löytyy viinilasi. Humaltumista en erota, mutta iloisia ihmisiä kyllä. Ehkä se on sama asia.

Jään miettimään television alkoholitutkijan sanoja. "On syytä muistaa että Etelä-Eurooppalainen juomatapa on vain kuriositeetti ja että niinsanottu pohjoinen juomatapa on maailmalla se tavallisin tapa juoda." En epäile, etteikö tutkija tiedä mitä puhuu. Mietin kuitenkin, miksi hän sen tekee. Vapauttaakseen suomalaiset omantunnontuskistaan juomisensa suhteen? Minä päätän olla vapautumatta. Jossain elää kohtuullisen juomisen oikeaoppinen kulttuuri ja minä olen päättänyt sen oppia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti