Perjantai 14. huhtikuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Pääsiäinen 
Olotila: Odottava 
____

Ostan äkkilähdön Roomaan. Mies on vetäytynyt pääsiäiseksi tuhat kilometriä pohjoiseen. Me lähdemme tyttären kanssa vastaavan matkan toiseen suuntaan. Olen haaveillut näkeväni joskus Michelangelon freskot. Nyt siihen on enää muutama päivä aikaa.

Yksi selkeimpiä suoria vaikutuksia alkoholittomuudessa on rahan säästyminen. Pieni insinööri minussa laski joskus elämän ruuhkavuosina, kun lapset olivat päiväkoti-iässä, miten rahan kulutus perheessämme jakautui. Tein sen yksinkertaisesti ryhmittelemällä tilillä näkyvät ostot tiettyihin alueisiin, kuten ruoka, matkailu, vaatteet, urheilu, liikenne ja alkoholi. Muistan jo silloin ihmetelleeni alkoholin merkittävää osuutta, mutta tieto ei mitenkään vaikuttanut tulevien vuosien kulutukseen.

Viime aikoina juomiseen kuluneen rahan määrän on täytynyt nousta, vaikken sitä koskaan ole mitannutkaan. Kevyesti kalkuloituna summaan yhteen arvioidun viikkokulutukseni ja lasken kuluneen rahan, mukana sekä kotona sipitetty viini että käytetyt ravintola-annokset. Saan viikossa kulutetun rahan määräksi jotakin sadan ja kahdensadan euron välille. Se tarkoittaa, että kuukaudessa olisi voinut kulua melkein tonni pelkkään alkoholiin. Mikäli asiantuntijoita on uskominen, jokainen alkoholin suurkuluttaja arvioi kulutuksensa reippaasti alakanttiin. Näinollen rahan kulutus olisi ollut vielä suurempi. Minulla ei ole mitään konkreettista dataa pitääkö laskelmani paikkansa.

Mitä kuitenkin huomaan, on rahan kertyminen säästötililleni. Tyhjästähän se ei voi tulla. En ole mikään säästäjätyyppi, eikä minulla ole perhetaustasta tulevia rahavirtoja. Arki on silkkaa summapeliä ja erotuslaskua. Plussan puolella on kuukausipalkka ja minipienet kirjailijatulot. Miinuksella isoimpina asuntolaina, vanhan talon kulut ja ruokamarkettilaskut. Minulla on erillinen käyttötili ja säästötili. Jälkimmäiselle siirrän jäämiä ja ekstoja, jottei kaikki raha kuluisi hetimiten. Tilin saldo tyhjenee kuitenkin säännöllisesti, jollei muuten niin polttoöljylaskuihin ja auton korjaamisiin. Nyt tilille on siis kertynyt siivoinen summa rahaa. Sen täytyy olla tulosta alkoholittomista kuukausistani.

Palkitsen itseni rentoutusmatkalla Sikstuksen kappeliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti