Keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavat nautinnontuottajat: Lumejuoma 
Olotila: Normaali
____

Tytär kutsuu kokatessa juomaani alkoholitonta olutta lumejuomaksi ja käyttää siitä myös synonyymiä placebo. Jään miettimään termiä.

Veljeni lopetteli jossain vaiheessa tupakointiaan ja kuvasi yhdeksi vaikeudeksi tupakointitavan loppumisen. Olen ymmärtänyt monen tupakoitsijan pohtivan samankaltaisia asioita. Tupakoinnin olevan tapa, joka on vaikea poistaa arjesta. Vieläpä tapa, joka rentouttaa. En ota kantaa, syntyykö rentoutus itse tupakasta vaiko pysähtymisestä tupakoimaan. Minulla ei ole tästä omaa kokemusta.

Ennen tätä juomattomuusjaksoani en ole koskaan ajatellut, että alkoholi toimisi tällä tavoin. Että tapa juoda itsessään olisi osa alkoholin tuomaa rentoutusta. Enkä tiedä allekirjoitanko asiaa täysin vieläkään.

Mutta tiettyjä tilanteita todella on, joihin alkoholilasillinen tuntuu kuuluvan tapana ja sen korvaaminen alkoholittomalla juomalla ajaa melkein saman asian.

Yksi tuollaisista hetkistä minun osaltani on juuri tuo ruoan laittaminen. On selkeästi tapa avata ruoan oheen tuleva viinipullo jo kokkauksen yhteydessä ja juoda siitä lasillinen. Arkena ruoanlaittolasillinen on usein olutta, joka tulee avattua janoon työmatkapyöräilyn päälle. Näiden viime kuukausien aikana olen tavannut kohtuullisen usein avata keittiön apupöydälle lumeoluen. En ole edes huomannut eroa aikaan, jolloin oluessa oli mukana prosentteja

Myös joillakin päivällisillä alkoholin juominen on lähinnä tapa. Näihin kuuluvat erityisesti tylsähköt liikeillalliset, joissa lasissa tulee olla viiniä, punaista tai valkoista gourmet-ruoan mukaisesti. Kun viime aikoina lasissani on ollut alkoholitonta viiniä, en ole juurikaan huomannut illan kulussa eroa aikaan ennen alkoholikokeiluani. Ihan yhtä tylsää on ollut ja ihan yhtä reippaasti olen jaksanut suorittaa keskustelua ilman alkoholin tuomaa piristettäkin.

Erikoisin tapa, jossa olen todennut lumejuoman toimivan, on perjantaikuohuva. Rankka työviikko on takana ja viikonloppu edessä. Ajatus tuntuu hyvältä. Ostan kauppareissulta pullon Lehtikuohua ja sen jäähdyttyä kaadan juomaa kuohuviinilaseihin itseni lisäksi sekä miehelleni että tyttärelleni. Skoolaamme yhdessä viikonlopulle. Siinä hetkessä en kaipaa alkoholiprosentteja promillenkaan vertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti