Maanantai 16. tammikuuta 2017

Alkoholiannoksia: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Terapia 
Olotila: Odottava 
____

Istun työterveyspsykologin vastaanotolla. Työterveyshoitaja toimistolta on lähettänyt minut paikalle puhumaan uupumuksestani. Päädymme juttelemaan tabusta nimeltä alkoholin sipittäminen.

Tabuja ovat yhteiskunnassa vaietut asiat, joista ei haluta puhua tai mikäli puhutaan, luodaan ympärille vaivautunut hiljaisuus. Tabut ovat aina linkissä tiettyyn kulttuurin ja ne ovat riippuvaisia ajasta. Hyvä esimerkki on homoseksuaalisuus, joka ei niin kauan sitten oli vielä tabu Suomessa ja on sitä yhä monissa muissa kulttuureissa. Mutta onko Suomessa edelleen tabuja?

Helsingin Sanomat listasi viime syksynä kaksitoista tabua, joista Nyky-Suomessa ei haluta puhuttavan. Tunnistan niistä hyvin tekniikan ylivallan, eutanasian, rodullistamisen, vaikean suhteen omiin lapsiin, yhteiskuntaluokat ja sukupuolisuuden. Muut ovat vaikeammin ymmärrettäviä, ainakin minun vinkkelistäni. Merkittävää kuitenkin, että alkoholia ja sen erilaisia käyttömuotoja ei ollut näihin tabuihin luokiteltu.

Minulle alkoholitabu kärjistyy koulutetun väestön alkoholisipityksestä vaikenemiseen tai sen väheksymiseen.

Viinihän on ihan normaali osa johtotehtävissä toimivien ihmisten elämää. Ruokajuoma suorastaan, kuten Etelä-Euroopassakin. Gin Tonic silloin tällöin kuuluu asiaan. Eikä se nyt niin haittaa, mikäli niitä juo vaikka useammankin päivässä. Alkoholi on osa jokaista sosiaalista tilaisuutta, aina ristiäisistä hautajaisiin.

Eikä niinollen ole ollenkaan ihmeellistä, että raskaan työn vastapainoksi otetaan ensin yksi punaviinilasi illassa. Muutaman kuukauden päästä se ei enää riitä. Pian kuluu melkein pullo päivässä. Eikä kukaan sano mitään.

"Alkoholisti" sanaa ei uskalleta lausua ääneen. Alkoholistihan on aina sillan alla asuva Pera tai baariruusuna olutta kittaava Irma. Eihän nyt päivittäin kotonaan punaviinipullon nauttiva keskijohdon vaikuttaja voi olla alkoholisti. Suurkuluttaja korkeintaan. Mikäli sitäkään.

Kun minä uskalsin puhua ongelmastani ääneen sote-foorumilla, se systemaattisesti torpeedoitiin. "Eihän sinulla mitään alkoholiongelmaa näytä olevan", sanottiin. Ei löytynyt vertaistukiryhmää, jota etsin. Eikä asiantuntevaa auttajaa. Joten tässä sitä nyt ollaan.Rikkomassa tabua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti