Lauantai 7. tammikuuta 2017

Alkoholiannokset: 0
Korvaavia nautinnontuottajia: Juoksulenkki
Olotila: Tavallinen
____

Yrjö Raitio kirjoittaa Helsingin Sanomissa liikunnan merkityksestä mielen terveydelle. Jutussa ei ole merkittävästi mitään uutta tai mullistavaa, mitä nyt mukaan on vedetty uusia tutkimustuloksia. Minä tarraan kappaleeseen, jossa Rautio kertoo liikunnan merkityksestä stressin poistajana.

"Työelämäni oli varsinkin niinä liki 26 vuotena, kun olin päätoimittaja, niin raskasta, etten olisi sitä jaksanut ilman liikuntaa. Se on muulloinkin ollut tehokkain keino palautua työn rasituksista. Ajatusten solmut ovat auenneet, osat loksahtaneet paikoilleen, keskeneräiset jutut saaneet lopullisen silauksensa", Raitio kirjoittaa.

Minulle liikunta on alkoholin korvaavana nautinnontuottajana selkein ykkönen. Pyöräilen töihin mielelläni, juoksen kevyen lenkin kerran pari viikossa, kävelen koiran kanssa, syksyisin sienimetsällä, ja uin aina kuin mahdollista, kesällä avovedessä, talvisin uimahallilla ja reissun päällä kaiken maailman hotellialtailla.

Liikunnasta syntynyt nautinto on todellinen ja aito. Suorituksen jälkeinen hyvä olo saattaa jopa voittaa alkoholin tuoman huuman. Kemiallisesta reaktiostahan on molemmissa kysymys. Aktiivisuoritus, kuten juoksulenkki, lisää reippaasti elimistön endorfiinin tuotantoa. Ja pelkkä ulkoilu riittää nostamaan toisen onnellisuushormonin, serotoniinin, pitoisuutta kropassa.

Liikuntanautintoon liittyy väistämättömien hyvien asioiden lisäksi kuitenkin myös kaksi negatiivista seikkaa, suorituksen monimutkaisuus ja ylisuorittamisen varjo.

Punaviini tuo helpotuksen paineeseen nopeasti ja sen voi nauttia melkein missä tahansa, säätilasta riippumatta. Sen sijaan pyöräilemään ei uskalla lähteä jääsohjoisella kelillä eikä juoksemaan viitsi lähteä kaatosateella. Useat urheilusuoritukset vaativat aikaa, eikä pelkästään itse tekemiseen vaan myös valmistautumiseen. Työmatkapyöräily vaatii vaihtovaatelogistiikan. Uiminen meikkausjärjestelyt. Ohjattuun liikuntaan osallistuminen tietyn ajankohdan ja kulkeutumisen paikalle. Palkintona saatava hyvä olo ei siis aina tule helpolla. Ei ainakaan niin helposti kuin yksi lasillinen.

Ylisuorittaminen pelko on vielä edellistä merkittävämpi negaatio. Liikunta on ihanaa ja kilpailu itseään vastaan hyväksyttävää, mutta hommassa piilee epämiellyttävä riski lyödä yli. Viikottaisesta liikunnasta voi tulla suorite, joka on pakko toteuttaa, vaikka hammasta purren ja aikatauluja kiristäen. Mikäli näin pääsee käymään, muodostuukin stressiä poistavasta liikunnasta itse stressin aiheuttaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti