Perjantai 9 joulukuuta 2016

Alkoholiannoksia: 0
Korvaavia nautinnontuottajia: Tapas-illallisen suunnittelu ja laitto perheelle
Olotila: Epäsosiaalinen
____

En muista yhtään joulunalusaikaa ilman pikkujouluja. Toki niitä on lapsena ollut, mutta siitä on muistini mitassa poskettoman kauan aikaa. Tästä joulukuusta on tulossa sellainen.

Työpaikan pikkujoulujen skippaamiselle on sattumalta syntynyt oikea syy. Oli itsenäisyyspäivän pitkä viikonloppu ja olin reissussa. Kustantajan pikkujoulut on tänään. En ole siellä. Enkä edes selittänyt osallistumattomuuttani mitenkään. Kirjailijaseuran pikkujoulut on ensi viikolla. Olen lähettänyt sihteerille "valitettavasti en pääse tulemaan tänä vuonna" viestin.

Eikä pikkujoulut todellakaan ole ainoat sosiaaliset tapahtumat, joihin en ole osallistunut tai olen ilmoittanut etten aio osallistua. En myöskään mene perheystävien glögikutsuille, kosteaan joulupuurotteluun, työporukan baarivisailuun, edustusillalliselle, paikallisen kulttuuriseuran baaritapaamiseen enkä työpaikan Tallinnan risteilylle, joka edessä alkuvuodesta. Joulua en valitettavasti pysty perumaan.

Kuuluuko alkoholi väistämättä sosiaalisiin tapahtumiin?

Pari vuosikymmentä sitten Suomessa tutkitiin alkoholismin perinnöllisyyttä ja tehtiin hiirikoe. Hiirien häkkiin asennettiin kaksi juomapulloa. Toinen oli vettä ja toinen alkoholia. Mikäli hiirillä alkoi esiintyä selkeää priorisointia juoda joko vettä tai sitten alkoholia, nämä hiiret otettiin erilleen ja pariutettiin samankaltaisten kanssa. Koetta jatkettiin useiden hiirisukupolvien ajan. Kokeen tavoitteena oli katsoa, saadaanko pelkästään periyttämällä aikaiseksi alkoholistihiiri ja absolutistihiiri. Näin todellakin kävi, mutta tutkijoiden yllätykseksi löytyi myös kolmas hiiirtyyppi, joka ei ollut absolutisti eikä alkoholisti. Tämä hiiri joi muuten vettä, mutta siemaili silloin tällöin alkoholia ruoan oheen sekä leikkiessään muiden hiirien kanssa.

Käynnissä olevan ihmiskokeeni tavoitteena on nyt löytää itsestäni tuo sosiaalisissa tilanteissa kohtuullisesti alkoholia nauttiva hiiri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti