Sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

Alkoholiannokset: 1
Korvaavat nautinnontuottajat: Ystävä
Olotila: Keväinen
_____

Alkoholi pyörii säännöllisin väliajoin mediassa. Usein näkökulma on yhteiskunnallinen, erityisesti kun jokin muuttuu. Nyt on esimerkiksi paljon esillä lakiuudistus, joka toisi 8% ”melkeinviinit” ruokakauppoihin. Alkoholi ja sen juomisen hillintä pyörii niin paljon omassa päässäni, etten jaksa oikein olla kiinnostunut noista jutuista.

Mutta kun media nostaa esiin henkilökuvia, jotkut niistä koskevat. Niin käy tänään.

 

Helsingin Sanomat kertoo alle kolmekymppisestä ”kympin tytöstä”, joka pärjäsi aikanaan erinomaisesti koulussa, sittemmin töissään opettajana ja toimittajana sekä teki vielä taidetta. Harva tiesi, että hänellä oli alkoholiongelma. Juttu kertoo, että hän saattoi juoda yksin kotonaan yhtenä iltana tonkan viiniä, joka on kolme pullollista eli yli 20 annosta. Se on paljon se. Kun tytöltä loppui määräaikainen työ, alkoholiongelma räjähti käsiin. Onneksi hänellä oli äiti, joka ajoi keskellä yötä tyttärensä luo ja vei tämän hoitoon. Juominen loppui siihen. Nyt tyttö on julkaissut tarinastaan sarjakuvaromaanin nimeltä ”Ei ois susta uskonut”. Teos palkittiin hiljattain Sarjakuva-Finlandialla. Päätän tilata sen netistä.

 

Hesarin artikkelin nimi on ”Suorittava alkoholisti”. Näen termin ensimmäistä kertaa. Omissa pohdinninnoissani ja lehtihaastattelussa olen itse käyttänyt termiä ”high functioning alcoholic”. Olen myös sanonut, ettei termiä ole vaivauduttu suomentamaan suomalaiseen alkoholikeskusteluun. Nyt selvästi on. Se on hyvä juttu se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti