Perjantai 22. syyskuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Viikonloppu 
Olotila: Vapaa 
____

Mies kertoo lukemastaan kirjasta ja poiminnasta, jonka uskoo kiinnostavan minua. Käyn lainaamassa tarkemman sitaatin Väestöliiton opuksesta "Muukalainen tuli kylään - ihmisen matkassa halki aikojen, paikkojen ja tunteiden". Siinä sanotaan, että kukaan ei ole niin oikeaoppinen kuin uuteen ajattelutapaan kääntynyt ihminen. Kerrotaan vielä, että osana kääntymystä syntyy mustavalkoinen maailmankuva, jossa kaikki entinen on pahaa ja uusi pelkästään hyvää. Tämä uusi ihminen tietää olevansa moraalisesti parempi kuin muut, jotka ovat jääneet kiinni vanhaan. Kirja antaa tästä esimerkiksi uskoon tulemisen.

Toinen esimerkki on omissa käsissäni ja aviomieheni tietää sen myös. Alkoholin turmelevan vaikutuksen taakse jättäneestä ihmisestä tulee helposti muita parempi moralisti. Syntyy raitistunut idealisti, joka alkaa suunnattomasti ärsyttää niitä, jotka yhä edelleen juovat. Sen lisäksi, että alkoholin voimalla arjestaan irtipäästävä porukka ei halua absolutistia todistamaan vapaata heittäytymistään, se kaikista vähiten haluaa saarnaa käyttäytymisensä moraalittomuudesta.

Haluaisin uskoa, ettei minusta koskaan tulisi mustavalkoisesti ajattelevaa ihmistä. Ei minkään asian, muttei erityisesti alkoholin suhteen. Taakse jätettämäni reipas alkoholinsipitys ei koskaan ole pelkästään paha, eikä toisaalta uusi kohtuullinen juominen pelkästään hyvä asia. Rohkea harmaa olkoon tälläkin mustavalkoisella pelikentällä ohjenuorani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti