Maanantai 13. marraskuuta 2017

Alkoholiannokset: 0 
Korvaavia nautinnontuottajia: Ei ole 
Olotila: Harmaa 
____

Marraskuu lähestyy puoliväliä ja olen nauttinut alkoholia kuukauden aikana vain kerran. "Mind set" tuntuu kääntyneen päässäni ylösalaisin. Kun aiemmin jouduin rajoittamaan juomista, nyt kysyn itseltäni, miksi minä oikeastaan joisin. Mihin tarvitsen niitä muutamia lasillisia, jotka aion elämässäni säilyttää?

Samalla tavoin kuin en usko mustavalkoiseen jakoon sairas alkoholisti ja terve tavallinen ihminen, en usko myöskään jakoon että alkoholi on vain paha tai hyvä. Aivan kuten alkoholismin tiellä on useita eri tasoja nauttia alkoholia, on alkoholin käytössä useita eri tapoja ja syitä sen nauttimiselle.

Olen kirjoittanut paljon alkoholin pahasta. Nyt kerron, mikä siinä on minulle hyvää.

Alkoholin puuduttava vaikutus sopii minulle hyvin pieninä annoksina. Oli sitten kyseessä kirjamessuillallinen tai senior leadership teamin dinner, kun pöydässä istuu outoja ihmisiä ja tunnelma on kankea, yksi viinilasillinen auttaa. Etanoli hävittää kinnaavat estot, rentouttaa, poistaa jännitteet ja jossain mitassa myös tylsyyden.

Samaan estoja poistavaan vaikutukseen perustuu todennäköisesti myös alkoholin luovuutta edistävä kyky. Kun tuottaa tekstiä, itsekritiikki voi välillä olla valtavaa ja suorastaan estää sanojen virtausta. Yksi viinilasillinen voi antaa luovuudelle siivet ja generoida flown, jolla tarina lentää kuin itsestään.

Alkoholi ei myöskään ole mitenkään huono mielialalääke. Pieninä annoksina siis. Ongelma tulee vasta, että elämäntuskia löytyy toinen toisensa perään ja tarve juoda kasvaa. Sattaa syntyä kierre, joka on vaikea katkaista.

Kuvattaessa alkoholin hyviä puolia on pakko kertoa tarina jo aikaa sitten kuolleesta suomalaisesta urhelijasta, joka oli tavanomainen jäärä, joka harjoitteli, harjoitteli ja harjoitteli, eikä juuri koskaan puhunut mitään. Urheilijan vaimo sanoi radion Kiveen hakatut -sarjassa, että onneksi sillä oli sentään alkoholi, kun siten aviomiehestä tuli edes välillä juttelevampi, rennompi ja iloisempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti