Keskiviikko 29 toukokuuta 2024

Alkoholiannokset: 0
Korvaavat natinnontuottajat: Oma päätäntävalta
Olotila : Rauhallinen
_____
 

Minä jäin pois palkkatyöstä vapaaksi kirjailijaksi löytääkseni mielenrauhan. Siitä tulee kohta kolme vuotta. Olenko löytänyt rauhan? No en. Löydänkö sen joskus? Tuskin pysyvästi, mutta pilkahduksia sieltä täältä toivoisin tulevan. Homma on vähän niinkuin onnellisuudenkin kanssa. Ei onni ole Hollywoodin myymä pysyvä olotila, vaan harvinaisia hetkiä, joiden odotus pyörittää elämää. 

 

Olen kipuillut kirjailijana taloudellisen pärjäämisen kanssa. Oletan että tulen kipuilemaan sen kanssa jatkossakin. En ole mestari kestämään epävarmuutta.

 

Rahan puute on saanut minut kehittämään monia pieniä puroja, joita pitkin taloudellinen jokeni rakentuu. Välillä olen ylpeä siitä, miten olen niitä löytänyt ja kuinka hyvin ne ovat alkaneet toimia. Tällainen tunne on kuitenkin harmittavan harvinainen. Enimmän aikaa ahdistun arkeni pirstaleisuudesta ja siitä kuinka paljon teen suhteessa siihen, miten vähän rahaa ansaitsen.

 

Mieluisimpia rahapurojani ovat toimittajan työt. Minähän haaveilin koko lapsuuteni ja nuoruuteni toimittajaksi tulemisesta. Kun pressikortti tuli postissa viime vuonna, silmäni kyyneltyivät onnesta. Olin saavuttanut yhden isoimmista unelmistani.

 

ET-lehteen kirjoittaminen on erityisen motivoivaa. Vanheneminen jännittää minua. Nyt pääsen kurkkaamaan sitä vähän niinkuin aidan takaa. Lehden ”psykoksi” kutsuma palsta kirjaa lukijoiden mielialaan liittyviä huolia. Minä etsin asiantuntijan ja koetan löytää rakentavia keinoja lukijan huolen hoitamiseksi.

 

Kesän lopulla julkaistava huoli koskee ikääntymisen myötä lisääntynyttä alkoholin sipitystä. Kovin tuttu juttu minulle. Olen törmännyt vertaispiirissä moniin alkoholiongelmaisiin eläkeläisiin. Noiden verkostojen kautta oli asiantuntijakin helppo löytää.

 

Haastateltavani puhui hyvin paljon samaa kuin itse olen vuosien varrella miettinyt ja niistä kirjoittanutkin. Ihokarvani nousivat pystyyn, kun nainen korosti, että meidän pitäisi puhua siitä, että päihteiden käyttö on aina tunne-elämän sairaus. Juomisella kompensoidaan jotakin vaikeaa tunnetta, jota ei haluta kohdata, oli se sitten jännittyneisyys, sosiaalisten tilanteiden pelko, huono parisyhde tai muiden ihmisten tarpeiden asettaminen omien edelle. Juomisen juurisyy on ongelmasta toipumisen keskiössä.

 

Mietin jälleen kerran tuota juomisen juurisyytä, kun istun yksin Lapin talomme terassilla. Mies joutui jäämään Helsinkiin vielä pariksi viikoksi uuden kirjansa ja näyttelynsä tiimoilta. Minun piti tulla aloittelemaan kylän yhteisöviljelyn kasvatuksia.

 

Katson kalenteriani ja koko viikossa ei ole yhtään merkintää. Se on harvinaista herkkua, mutta tällä kertaa ihan itse aikaansaatu tila. Keväisen täpinän jälkeen tiesin, että minun on pakko pysähtyä. Pelotti vähän, osaisinko edes. Pelotti myös, lankeaisinko juomaan. Yksin juomisella on minun kohdallani surullinen historia.

 

Lappiin saapumiseni jälkeen en ole juonut pisaraakaan. Kaapissa on viinipullo, mutta minun ei ole tullut mieleenikään avata sitä.

 

Kertooko juomattomuuteni siitä, mistä kuvittelen sen kertovan? Että juurisyitäni juoda ovat kiireinen paine sekä toisten ihmisten miellyttäminen. Nyt kun olen ihan yksin, voin tehdä aivan kuten itse haluan. Varsinkaan kun kalenterissa ei ole vaatimuksia, jotka repisivät minua eri puolille. Tämä tunne saattaa olla hyvin lähellä mielenrauhaa.

Lauantai 25 toukokuuta 2024

Alkoholiannokset: 8
Korvaavat nautinnontuottajat: Oman kylän juhlat
Olotila: Erinomainen
_____

Kumpulan puutaloalue merkitsee minulle paljon. Välillä selitän, että kyse on epigenetiikasta. Äitini lapsuudenkoti kun on tässä vieressä. Oikeasti en tiedä, uskonko selitykseen itsekään. Ehkä kyse on vain unelmasta ja sen toteutumisesta.

Elin silloin elämän ruuhkavuosia. Olin mennyt toista kertaa naimisiin ja synnyttänyt pienen tyttären. Asuimme Kalliossa. Tein väitöskirjaa Viikissä. Pyöräilin töihin pitkin Kumpulanlaakson pyörätietä. Katselin päivittäin Limingantien vanhoja kaksikerroksisia puutaloja, joissa oli aikanaan asunut useita työläisperheitä. Nyt ne olivat Helsingin punavihreän kumttuurikuplan ydintä. ”Kunpa minä joskus voisin asua tuossa.” Ja nyt minä asun. Ainakin osittain.

 

Mies esitti haaveensa Lappiin muuttamisesta, kun lapset olivat aikuistumassa. Tiesimme että yksi merkittävistä elämän käänekohdista tarvitsi muutosta. Suostuin ehdotukseen sillä ehdolla, että meille jäisi varaa pitää pieni asunto myös Helsingissä. Mikäli uskoisin ylempään todellisuuteen, sanoisin että elämäni pääkäsikirjoittaja laittoi silloin kolme vuotta sitten eteeni Kumpulan kolon. Muuten tuota ihmettä on vaikea selittää. Mutta sellaistahan elämä kai on.

 

Kumpulan kyläjuhlat on Helsingin vanhin kaupunginosajuhla, jota on vietetty yli 30 vuoden ajan joka toinen kevät. Se on maaginen tapahtuma, joka vetää porukkaa kuin maailman suurin magneetti.  Lavoja on kirjallisuudelle ja musiikille, ruokaa kaikille, leikkejä lapsille. Kotikatumme myyntikojujen ohi valuu väkeä virtanaan aamusta illansuuhun.

 

Me myymme miehen kanssa kirjojamme. ”Käsintehtyä kirjallisuutta tästä talosta”. Onhan meillä molemmilla esitykset lavallakin. Joten ihan kivasti kauppa käy.

 

Vielä kivempaa on ihmisten kohtaaminen. Mies on omassa elementissään ja juttelee paljon. Hänen uusi kirjansa kiinnostaa. Minä istun sivummalla. Muutama ostaa uutta lastenkirjaani. Nuortendekkareita piipahtaa jokunen ihminen kehumassa. Se tuntuu aina kivalta.

 

Paras kohtaaminen syntyy kuitenkin Baarikaappi-kirjani tiimoilta. Suunnilleen ikäisemme pariskunta pysähtyy katsomaan kirjojamme. Miehen kirjojen kuvat kiinnostavat ensin. Rouva kuitenkin huomaa alkoholiopukseni. ”Katso”, hän sanoo miehelleen. Minun odotetaan sanovan jotakin. ”Julkaisin vuosi sitten tarinan omaan alkoholiongelmaani havahtumisesta”, sanon ehkä vähän liian hiljaa. ”Sitä on luettu paljon”, vahvistan vielä. Joku minussa kinnaa vastaan. En haluaisi taas joutua selittämään. Vieras mies kääntyy minuun päin ja kysyy, kauanko olen ollut raittiina. Oma mieheni vastaa puolestani. ”Leena on sellainen poikkeuksellinen alkoholisti, että käyttää kohtuudella alkoholia.” Olen varautunut ryöpähdykseen vääränlaisesta alkoholistista ja halveksivasta katseesta - ”kuka sinä oikein kuvittelet olevasi, et ymmärrä mitään”. Mutta vastaukseksi tuleekin aivan muuta.

 

”Minä olen pitänyt juomapäiväkirjaa vuodesta 2008”, mies sanoo. Minä kerron merkinneeni kaikki käyttämäni alkoholiannokset puhelinäppiin vuodesta 2016 alkaen. Mies kertoo käyneensä pitkään A-klinikalla, kunnes eräänä päivänä vetäjä otti hänet syrjään ja sanoi: ”Älä kerro tätä kenellekään, mutta minun mielestäni sinulla olisi hyvät mahdollisuudet kyetä käyttämään alkoholia kohtuudella.” Ja näin oli nyt jo pidempään tapahtunut.

 

Pariskunta ostaa Ulos baarikaapista -kirjan. He vaikuttavat iloisilta, kun poistuvat, ja toivottavat hyvää kesää. Mutta iloisin kaikista olen minä.

 

Olen tavannut ensimmäisen alkoholiongelmaisen, joka tuntuu olevan täysin kaltaiseni ja elävän alkoholiarkea samalla tavalla kuin minä olen päättänyt sitä elää. Ja vieläpä onnistuneesti. Miten se voikin tuntua näin uskomattoman hyvältä.

 

Tiistai 21 toukokuuta 2024

Alkoholiannokset: 0
Korvaavia nautinnontuottajia: Uinti omassa järvessä, josta jäät juuri lähteneet
Olotila:Yhtä vuoristorataa
_____

 

Kirjoitin tämän tekstin jo joitakin viikkoja sitten. Lähetin sen päivälehden vieraskynäpalstalle, kun mietin dosentuurini riittävän asiantuntijastatukseksi. Ei riittänyt. Muokkasin tekstiä ja lähetin sen mielipidesivulle. Ei kelvannut sinnekään. Muutin lehteä. Ei onnistanut. Kuten ei alkoholikeskeisen blogialustankaan kanssa. Joten tulkoon se siis tähän:


*****

 

Istun Villa Sturen päihdeolohuoneen keskustelutilassa. Naispiiri kuuntelee hiljaa, kun meille kerrotaan, että Helsingin kaupunki aikoo lakkauttaa päihdeolohuonetoiminnan. Henkilökunta aikoo tehdä kaikkensa, että edes keskustelupiirit voisivat jossakin muodossa jatkaa. Mutta mikäli tämä sallitaan, anonymiteetistä aiotaan luopua. Vetäjä sanoo, että toimet tarkoittavat monia retkahduksia. Kyynel rakentuu silmäkulmaani. Minä tiedän, mistä hän puhuu.

 

Minun ei ollut helppo löytää naisryhmää. Havahduin omaan liialliseen alkoholinkäyttööni seitsemän vuotta sitten ja jäin asian kanssa yksin. En sopinut alkoholistin muottiin eikä minua otettu terveydenhuollossa tosissaan. Tein työtä johtavassa asemassa. Perhe-elämäni näytti ulospäin normaalilta. Eihän kukaan nähnyt viinipulloja, joita iltaisin sipitin. Määrät olivat valtavia ja tiesin ystäväni karmean kohtalon kautta, mihin tieni voisi johtaa. Projektisoin hankkeen, jossa aloin itse ottaa alkoholinkäyttöäni haltuun. Kun kerran apua ei ollut tarjolla. Alkuun meni hyvin. Vasta neljän vuoden päästä retkahdin pahasti. Vasta silloin päädyin Helsingin päihdepolille, jossa katsoin ihmeissäni listaa kaupungin järjestämistä matalan kynnyksen keskusteluryhmistä. Marssin Villa Sturen naisryhmään, joka on pitänyt alkoholisuhdettani hallinnassa nämä viimeiset vuodet.

 

Olen vahvasti vertaistukeen uskova ihminen. Naisena vertaistuelle on aivan omat muotonsa miesten määrittelemän maailman ulkopuolella. Mutta keskustelussa on kyse enemmästä kuin vertaisuudesta. Kun haastattelin viime vuonna kirjani taustatyössä aivotutkijaa, kuulin, että ihmisen tekemät päätökset vaativat ääneen sanoittamista. Aivomme toimivat niin. Kun alkoholin kanssa kamppaileva ihminen kerran viikossa sanoo ääneen omat tavoitteensa, hänen on mahdollista pysyä niissä. Yksin se on miljoona kertaa haastavampaa. Tai jopa mahdotonta.

 

Miksi ilman nimeä saapuminen on vaikeaa? Minua hävettää sanoa, että yllätyin, kun astuin Villa Sturen naispiiriin ensimmäistä kertaa. Olin itse joutunut alkoholiongelmani kanssa ennakkoluulojen kohteeksi, koska en sopinut muottiin alkoholistiämmästä, joka juo leijonaviinaa sillan alla. Nyt sorruin itse tähän samaan ennakkoluuloon. Keskusteluryhmässä olikin aivan tavallisia naisia. He olivat viehättäviä ja sanavalmiita. Heillä oli omat elämät ja monet kävivät työssä. Tällainen ihminen ei halua nimeään terveydenhuollon järjestelmään alkoholistina. Tämä pelko pitää monia ihmisiä poissa kunnallisilta päihdepoliklinikoilta.

 

Juttelen Villa Sturen henkilökunnan kanssa lisää. Yritän ymmärtää. Tokihan minä tiedän, että raha pyörittää maailmaa. Päihdeolohuone vie resursseja. Siellä istuu palkattua henkilökuntaa, joka juttelee ihmisten kanssa näiden alkoholiongelmista ja järjestää erilaista toimintaa. Anonymiteetistä luopumisenkin ymmärrän järjestävän tahon tarvitsemien numeroiden valossa, mutta tulen kiukkuiseksi. Näinkö huonosti sosiaalitoimi tuntee asiakkaansa? ”Onhan kolmannella sektorilla anonyymiä toimintaa tarjoavia tahoja”, he ajattelevat. Mutta kaikille AA ei vain sovi. Minä olen yksi heistä.

 

Anonyymit Alkoholistit on hieno järjestö ja auttanut miljoonia ihmisiä. Mutta järjestöllä on filosofia korkeammasta voimasta ja kokouksissa kiertävät puheenvuorot, jotka eivät sovi minulle. Olen liian keskusteleva ja liian tutkija. Biolääketieteen parissa työskentely on opettanut minulle, ettei ole yhtä ainoaa sairautta maailmassa, joka olisi vain yhdenlainen ja että siihen sopisi vain yksi tietty hoito. Mustavalkoinen malli, jossa korkin täydellinen sulkeminen on ainoa ratkaisu alkoholiriippuvuuteen, on ongelman aliarvioimista. Mikäli korkin sulkeminen on ainoa keino hallita alkoholiongelmaa, monet avuntarvitsijat eivät tule koskaan hakemaan apua.

 

Minä paasaan ja kirjoitan naisille, joiden elämästä alkoholi on saanut yliotteen. Heitä on todella paljon. He tekevät työtä ja ovat äitejä. Suurin osa heistä ei tiedä, mitä heidän käyttämänsä määrä alkoholia tekee terveydelle tai miten vahingollista se voi olla heidän lähiympäristölleen. Olen surrut sitä, miten vaikeaa näiden ihmisten on löytää matalan kynnyksen päihdeolohuoneita. Sellaisia kuin Villa Sture. Ja nyt minä itken, koska kohta ei ole enää, mitä löytää. Minä en olisi selvinnyt ilman Villa Sturea ja tiedän, että naispiirin vertaiset jakavat tämän totuuden.

 

Leena Valmu

Biotieteen dosentti

Kirjailija

Alkoholisti